E-bike actieradius

Hoe ver kun je met een volle accu fietsen?

Wat betekent actieradius?

De actieradius van jouw elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Het is belangrijk om een idee te hebben van hoe groot de actieradius van jouw e-bike is. Zo kun je afstanden in combinatie met fietsondersteuning goed inschatten.

Hoe bepaalt QWIC de actieradius van e-bikes?

Onze testen zijn uitgevoerd op vlak terrein, bij temperaturen van ongeveer 20°C, met een gemiddelde snelheid van 20 km/u en een totaalgewicht op de fiets van ongeveer 75 kg.

In werkelijkheid is het echter niet eenvoudig om een exacte actieradius als verwachting in te calculeren. De actieradius van een elektrische fiets is namelijk afhankelijk van een heleboel beïnvloedingsfactoren. Deze factoren hebben met jouw e-bike, jezelf en de externe omgeving te maken.

Ondanks dat er veel factoren zijn die de actieradius beïnvloeden, zijn er ook mogelijkheden om deze te bevorderen. Scroll naar beneden en lees onze 5 tips om de actieradius te vergroten.

QWIC Premium Q in actie

Beïnvloedingsfactoren

Beïnvloedingsfactoren van bestuurder & e-bike

Totaalgewicht
Het totale gewicht van de bestuurder en bagage vermindert het bereik exponentieel. Hoe zwaarder het totaalgewicht, hoe kleiner de actieradius. Wanneer je bijvoorbeeld 10 kg boodschappen extra vervoert, kan het bereik met 10% afnemen.

Motor
Hoe zuinig is de motor van de fiets?

Accu
De capaciteit en leeftijd van de accu. Met een hoge capaciteit kun je meer km afleggen, maar naarmate de accu veroudert neemt de capaciteit af.

Bandenspanning
De perfecte bandenspanning heeft een positieve invloed op de actieradius. Dit komt doordat de rolweerstand klein is. Op een e-bike merk je niet snel wanneer de banden langzaam leeglopen. Zachte banden zullen het bereik echter aanzienlijk verminderen.
Je kan de minimale en maximale aanbevolen bandenspanning vinden aan de zijkanten van de fietsband en deze naar wens oppompen. Vergeet niet om jouw banden elke twee weken te controleren.

Schakelen
De manier waarop je schakelt, beïnvloedt de actieradius van jouw elektrische fiets. Start het schakelen in de laagste versnelling en schakel pas door wanneer je de juiste trapfrequente bereikt. Zo werkt de motor minder hard.

Ondersteuningsstand
Hoe hoger de ondersteuning, hoe meer energie je van de accu vraagt. Daarnaast heeft jouw eigen inspanning ook veel invloed. Bij twee vergelijkbare fietsen met dezelfde instelling, kan de ene fiets alsnog een hoger bereik hebben omdat er meer zelf wordt getrapt. Bij de ander zal de motor dan onopgemerkt meer meehelpen. In het algemeen; des te lichter het fietsen voelt, des te meer energie er verbruikt wordt.

mobiliteit

Externe beïnvloedingsfactoren

Landschap
De omgeving waarin je fietst, bepaalt voor een deel de actieradius van jouw elektrische fiets. Zo vragen vlakke gebieden minder accucapaciteit dan heuvelachtig gebied. Dit geld ook voor de conditie van het wegdek.

Stedelijke of landelijke omgeving
In de stad stop en start je veel vaker door de aanwezigheid van meer verkeerslichten of zebrapaden. Doordat je vaker moet herstarten, vraagt dit meer accucapaciteit.

Weeromstandigheden
Wind mee of wind tegen kan een groot effect hebben op de uiteindelijke actieradius van jouw elektrische fiets.

Temperatuur
Temperaturen onder 20°C hebben een negatief effect op de capaciteit van de accu, en dus ook op de actieradius. -> Vuistregel: Bij elke graad onder de 20°C neemt de accucapaciteit met 1% af. Dus wanneer het buiten 7°C is, presteert de accu 13% minder goed.

Hoe kun je de actieradius vergroten?

5 tips om de actieradius te vergroten:

Tip 1: Efficiënt gebruik van je motor

Zorg ervoor dat je de motor niet onnodig veel gebruikt, maar win juist een aantal kilometers door op eigen kracht te fietsen. Zet bijvoorbeeld de trapondersteuning op een lagere stand of zelfs helemaal uit zodat je zoveel mogelijk zelf fietst. Dit kun je perfect toepassen wanneer je wind mee hebt en/of bergafwaarts fietst.

Tip 2: Stilstaand vertrekken – gebruik geen of lichte trapondersteuning

Wanneer je uit stilstand wegrijdt, vraagt dit relatief gezien veel energie van je accu. Wanneer je vanuit stilstand makkelijk zelfstandig kunt wegfietsen, moet je dat zeker doen. Zet de trapondersteuning dus lager of uit en zet de versnelling op het lichtste verzet, zo kom je toch nog eenvoudig en snel weg.

Tip 3: Kleinere versnellingen bij verkeerslichten & heuvels

Zie de versnellingen van je fiets een beetje als die van een auto. Zo schakel je bijvoorbeeld naar een lichtere versnelling bij een stoplicht of aan het begin van een heuvel. Vervolgens kun je altijd weer naar een hogere versnelling schakelen.

Tip 4: Neem je oplader mee

Tijdens een langere tocht is het altijd handig om de oplader met je mee te nemen. Je zult hoogstwaarschijnlijk tal van oplaadpunten tegenkomen. Bij sommige QWIC fietsen kun je optioneel kiezen voor een extra snellader, deze lader laadt de accu twee keer zo snel!

Tip 5: Schaf een extra accu aan

Wanneer je je elektrische fiets wil inzetten voor een lange fietsreis, kan het handig zijn om een extra accu aan te schaffen. Dit is vaak niet nodig, maar als je vaker niet in de de gelegenheid bent om tussendoor de accu van lading te voorzien, kan een extra accu goed van pas komen.

Alles wat je moet weten over de accu van jouw elektrische fiets

De accu is een van de belangrijkste, maar ook een van de meest complexe onderdelen van jouw e-bike. Daarom is het heel belangrijk dat je je goed informeert over de elektrische fietsaccu.

Lees hier alles over e-bike accu’s 

E-bike begrippen

Heb je alles begrepen?

Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.

-> Accu | Lees hier meer

-> Motor | Lees hier meer

-> Versnellingen | Lees hier meer