Naafversnelling
Wat is een naafversnelling?
Een naafversnelling is een versnellingssysteem dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt. Doordat deze versnellingsmechaniek in de naaf verwerkt is, is het systeem vrij onderhoudsarm. Het systeem zit namelijk opgesloten in de behuizing van de naaf, en werkt stof- en vochtvrij. Dit is vooral ideaal voor stadsfietsen en is tevens ook het grote voordeel tegenover een derailleurversnelling.
Hoe werkt het?
-> Combinatie mogelijk met middenmotor of voorwielmotor.
-> Schakelen in onbelaste toestand
-> Vast aantal versnellingen
Schakelen met een naafversnelling
Schakelen in onbelaste toestand
Waar je bij een derailleurversnelling tijdens het trappen moet schakelen, gebeurt het schakelen met een naafversnelling in onbelaste toestand door kort geen kracht op de trappers te zetten. Dus ook in stilstand kun je schakelen. Dit soort versnellingsnaven gaan eigenlijk sneller kapot wanneer je schakelt tijdens het trappen, denk maar aan een auto waarbij je zou schakelen zonder eerst te koppelen.
Opmerking: Bij vrijwel al onze QWIC e-bikes met middenmotor is er een schakelsensor of versnellingssensor aanwezig. Deze sensor detecteert het schakelmoment en zet de motor voor 0.5 seconden uit. Hierdoor kan de naaf onbelast van versnelling veranderen, wat zeer bevorderlijk is voor de levensduur.
-> Let op: Je voelt de motor soms effectief voor een halve seconde uitvallen, maar door de korte duur heb je er geen last van.
Vast aantal versnellingen
7 of 8 versnellingen – Nexus versnellingsnaaf
De Nexus versnellingsnaaf vind je bij de meer luxe en stedelijke e-bikes binnen het Comfort segment van QWIC. Hierbij kan men kiezen voor 7 of 8 versnellingen. Bij een naaf met zeven versnellingen is het schakelbereik 244%. Bij een naaf met acht versnellingen stijgt het schakelbereik naar 307%.
11 versnellingen – Shimano Alfine
De Alfine naaf kun je misschien het beste omschrijven als het beste van twee werelden. Zo is de naaf gesloten en dus onderhoudsarm, maar wel een van de lichtst rijdende en meest lichtgewichte naven op de markt, waardoor deze te vergelijken is met een derailleurversnelling. Deze naaf zit verwerkt in de Performance MA11 Speed van QWIC en heeft met 11 versnellingen een schakelbereik van 409%.
Wat is schakelbereik?
Het schakelbereik geeft aan wat het verschil is tussen de lichtste en zwaarste versnelling. Bijvoorbeeld 380% schakelbereik betekent dat de lichtste versnelling 3.8 meer omwentelingen maakt dan de zwaarste versnelling van een e-bike.
Voor-en nadelen
Voordelen van naafversnelling
+ Zeer onderhoudsvriendelijk
+ Schakelen kan ook in stilstand
+ Versnellingssysteem is mooi intern verwerkt
+ Automatische naafversnelling mogelijk
Nadelen van naafversnelling
– Bij QWIC niet te combineren met achterwielmotor
– Iets meer weerstand dan bij een derailleurversnelling
– Verwisselen van achterwiel is moeilijker
– Zwaarder in gewicht dan een derailleur
Traploze versnelling
Een versnelling in de naaf kan ook een traploze versnelling zijn. Een traploze versnelling kan dan weer met een handmatig of automatisch systeem. Lees er snel meer over!
E-bike begrippen
Heb je alles begrepen?
Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.
-> Derailleurversnelling | Lees hier meer
-> Middenmotor | Lees hier meer
-> Voorwielmotor | Lees hier meer
-> Achterwielmotor | Lees hier meer
-> Automatische versnelling | Lees hier meer