Veelgestelde vragen | FAQ

Veelgestelde vragen: bekijk hier de meest gestelde vragen over je elektrische fiets

Waar vind ik een QWIC verkooppunt?

Kijk voor een overzicht van de dichtstbijzijnde QWIC dealer bij verkooppunten. Door jouw postcode in te vullen zie je de verkooppunten bij jou in de buurt.

Waar kan ik een gratis proefrit maken?

Bij alle QWIC dealers kun je terecht voor een gratis proefrit. Kijk op de store locator voor het dichtstbijzijnde QWIC verkooppunt. Uiteraard kun je vooraf contact opnemen met het verkooppunt voor het maken van een afspraak.

Ik heb een specifiek model voor ogen dat ik wil testen, waar kan dit?

QWIC kan niet inzien welke e-bikes er op dit moment bij welke winkel beschikbaar zijn. Daarom raden we aan om contact op te nemen met de QWIC-dealer bij jou in de buurt. Je vindt een handig overzicht bij onze verkooppunten.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een e-bike?

Bepaal eerst van tevoren waarvoor je de elektrische fiets wil gebruiken. Is dit bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Hoeveel kilometer wil je ermee kunnen fietsen en met welk landschap heb je te maken? Bepaal vervolgens samen met jouw QWIC dealer de juiste framehoogte. Extra mogelijkheden zijn eventuele accessoires, accukeuze en een verzekering. Dit laatste wordt door QWIC sterk aangeraden.

Onze ‘help mij kiezen’-wizard kan je helpen bij het vinden van de voor jou geschikte elektrische fiets.

Is het verstandig de fiets online aan te schaffen?

Wij raden aan om altijd bij een erkende QWIC dealer de elektrische fiets aan te schaffen. Een overzicht vind je bij verkooppunten. Dit QWIC verkooppunt is ook meteen de plek waar je terecht kunt voor service en garantie.

Het kan voorkomen dat je een QWIC elektrische fiets aanschaft online, afkomstig van een aanbieder die niet geregistreerd staat als officiële QWIC dealer. Soms met erg aantrekkelijke korting. Wanneer je na aanschaf via dezelfde weg aanspraak wenst te maken op de service en garantie blijkt het echter lastig om de elektrische fiets terug te sturen naar de firma die de QWIC aan jou heeft verkocht.

Wat is de levertijd van mijn elektrische fiets?

De QWIC dealer kan je het beste informeren over de levertijd van een bepaalde fiets. Hij heeft inzicht in zijn eigen voorraad en in die van QWIC. Per model e-bike kan de levertijd verschillen.

Wat is de de juiste framemaat voor mij?

Bij de koop van een fiets is het kiezen van de juiste framemaat belangrijk. Meet de binnenbeenlengte op. Wanneer je jouw binnenbeenlengte vermenigvuldigt met 0.68, weet je de juiste framemaat. Vergeet niet je schoenen uit te doen bij het opmeten.

Indien je kiest voor een e-bike met een verende zadelpen, dan kan je 4 cm van de framemaat afhalen. De verende zadelpen zorgt namelijk voor dit hoogteverschil.

Is het mogelijk de fiets na aanschaf naar wens aan te passen?

QWIC levert haar elektrische fietsen zoals deze op de website worden getoond. Eventuele aanpassingen naar persoonlijke wens kunnen na aanschaf wellicht worden gedaan door de erkende QWIC dealer. Dit dient te allen tijde met de QWIC dealer te worden besproken. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en eventuele kosten om niet voor onverwachte kosten of onduidelijkheden te staan.

Passen er kinderzitjes op de QWIC elektrische fietsen?

Ja, dat kan zeker. Geselecteerde kinderzitjes zijn geschikt, afhankelijk of de MIK of MIK HD achterdrager op je QWIC e-bike model zit (bijvoorbeeld zitjes van de merken Yepp of Urban Iki). Bij het ontwerp is er rekening gehouden met de toegankelijkheid van de kinderzitjes. We raden je aan om je QWIC dealer om advies te vragen bij het kiezen van een kinderzitje. Bij elektrische fietsen met een voordrager kan soms geen kinderzitje voorop gemonteerd worden. 

Tot hoeveel kilogram kan ik mijn elektrische fiets belasten?

De elektrische fietsen van QWIC zijn belastbaar tot 120 kilogram. Dit betekent dat het totaalgewicht van de berijder, inclusief bagage, maximaal 120 kg kan zijn. Een eventuele voordrager kan 10 kg dragen. De bagagedrager achterop is belastbaar tot maximaal 27 kg, afhankelijk van het type drager dat gemonteerd is.

Hoe groot is het bereik van mijn elektrische fiets?

De totaalafstand die je kunt afleggen per rit met jouw QWIC e-bike zonder tussentijds op te laden is de actieradius. Om deze goed te beoordelen dien je de fiets/accu een hele nacht aan de oplader te laten staan. De actieradius moet gemeten worden gedurende één rit en niet verspreid over meerdere dagen.

Capaciteit accu
De hoeveelheid energie in een accu wordt uitgedrukt in Watt-uur (Wh). Het aantal Watt-uur wordt berekend door het nominale Voltage (36V) te vermenigvuldigen met het aantal Ampère-uur (Ah). Hoe hoger het aantal Watt-uur, hoe hoger de actieradius.

Rekenvoorbeeld: Stel de accu heeft een capaciteit van 10 Ah en een spanning van 36 Volt. Deze accu levert: 10 Ah x 36 V = 360 Wh.

QWIC levert fietsen met accu’s van 400 Wh tot 756 Wh accu’s. Welke accu je hebt, kun je aflezen aan de onderkant van de accu.

Accu’s lopen langzaam leeg ook als de fiets niet gebruikt wordt. Als de accu in de fiets zit loopt deze sneller leeg dan als deze uitgenomen is en binnen staat.

Er zijn een aantal beïnvloedingsfactoren die de actieradius aanzienlijk kunnen verkorten. Veel van deze factoren kun je ondervangen, zodat de actieradius positief beïnvloed wordt. Vraag jouw dealer om persoonlijk advies. Beïnvloedingsfactoren actieradius:

  • Het totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading)
  • De weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, vrijloop, conditie van het wegdek en hoogteverschillen)
  • Uw rijgedrag (tijdig op- en afschakelen en gereden snelheid)
  • De buitentemperatuur
  • Leeftijd van de accu (accu-capaciteit neemt af naarmate de accu ouder wordt)
  • Het gebruik van de bekrachtigingsprogramma’s

Wat is de maximale snelheid met een elektrische fiets?

De maximaal toegestane snelheid met een elektrische fiets in Nederland is 25 km/u. Alle QWIC e-bikes zijn afgesteld op deze snelheid. Door de krachtige ondersteuning zul je gemakkelijker hogere snelheden halen dan je met een reguliere fiets gewend bent. Laat je daarom niet verrassen, probeer de fiets eerst in een verkeersluwe omgeving om zo te wennen aan de nieuwe fiets. Een hogere snelheid heeft een negatief effect op het mogelijke bereik.

Kan één van de QWIC e-bikes harder of verder dan de ander?

Het kan voorkomen dat tegelijk gekochte en dezelfde type fietsen een andere actieradius geven. Nieuwe accu’s geven minimaal hun opgegeven waardes. Hier zit een lichte variatie in. Het kan dus zijn dat één van de fietsen boven specificaties presteert. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning. Het kan goed mogelijk zijn dat eenzelfde QWIC e-bike een licht sportievere ondersteuning geeft dan de ander.

Wat is trapbekrachtiging?

De fiets is voorzien van elektrische trapbekrachtiging. De motor vult jouw eigen inspanningen aan, waardoor de prestaties toenemen terwijl je minder kracht levert. De werking van de trapbekrachtiging is afhankelijk van of de pedalen rondgedraaid worden en de fietssnelheid. Wordt er niet getrapt dan doet de motor niets. Wordt er opgestart dan is de acceleratie die de motor biedt groot zodat je gemakkelijk op gang geholpen wordt.

Wat is het verschil tussen een midden-, voor- en achtermotor?

E-bikes met een voorwielmotor zijn vaak lager geprijsd dan een elektrische fiets met een middenmotor. De aandrijving van de middenmotor heeft weer een laag zwaartepunt. Wil je meer een vloeiende en natuurlijke aandrijving voelen? Dan is de achterwielmotor echt een aanrader. Lees hier meer over de verschillen tussen een voor-, midden- en achtermotor.

Hoe schakel ik de ondersteuning in/uit?

Zodra het bedieningspaneel aangezet wordt staat de trapbekrachtiging ingeschakeld in de stand ‘0’. Met de ‘PLUS’ en ‘MIN’ knoppen kun je de mate van bekrachtiging verhogen of verlagen. De motor geeft bekrachtiging in de standen ‘1’ tot en met ‘8’, waarbij stand ‘8’ de hoogste bekrachtiging geeft. Je kunt de trapbekrachtiging uitschakelen door met de ‘MIN’ knop op het bedieningspaneel de bekrachtiging weer in de ‘0’ stand te zetten. Houd er rekening mee dat de accu bij een hogere bekrachtiging sneller leeg raakt dan bij een lagere bekrachtiging.

Wanneer is mijn accu op zijn sterkste capaciteit?

De capaciteit zal tenminste de eerste 10 laadcycli (bijv. tot ongeveer 1000km bij de 625Wh accu) toenemen en daarna pas zijn volledig opgegeven capaciteit bereiken. Het kan voorkomen dat tegelijk gekochte en dezelfde fietsen een andere actieradius geven. Nieuwe accu’s geven minimaal hun opgegeven waardes. Hier zit een lichte variatie in. Het kan dus zijn dat één van de fietsen boven specificaties presteert.

Hoe lang gaat mijn accu mee?

Zoals alle accucellen neemt de capaciteit van QWIC accu’s af. Een algemeen kenmerk van batterijen is dat deze na verloop van tijd leeglopen en minder goed werken. QWIC garandeert dat de accu zeker 2 jaar meegaat. Lees de garantievoorwaarden of meer informatie over accu’s en bereik.

Kan ik ook zonder accu fietsen?

Wanneer de trapbekrachtiging uit staat, fietst de fiets met zeer weinig weerstand. Daarmee is de fiets ook te gebruiken als een gewone fiets. Let hierbij wel op dat als je zonder accu fietst, de verlichting ook niet kan werken. Wanneer de accu wel in de fiets geplaatst is, maar je de ondersteuningsstand op ‘0’ laat staan, werkt de verlichting wel.

Hoe haal ik het meeste uit de accu?

Van alle onderdelen van de elektrische fiets is de accu het meest belangrijkste onderdeel. Dit komt met name doordat de accu de minst lange levensduur heeft vergeleken met de andere onderdelen. Behandel daarom de accu met zorg. Een aantal tips om je hierbij te helpen:

  • – Bij het opladen van de accu is het belangrijk om de oplader geheel uit het stopcontact te halen alvorens de accu aangesloten wordt.
  • – Wanneer je de accu helemaal leeg hebt gereden is het goed voor de accu dat het weer zo snel mogelijk opgeladen wordt.
  • – Om de levensduur van de accu te verlengen is het verstandig om de accu niet volledig leeg te rijden.
  • – Laad de accu op bij kamertemperatuur.

Lees hier meer over het opladen van de accu.

Wanneer is een 1e servicebeurt nodig?

Een eerste servicebeurt wordt geadviseerd na 250 km of na 3 maanden. Aanvullende servicebeurten worden geadviseerd voordat het fietsseizoen begint of als er een lange fietstocht in de planning staat.

  • Wielen en banden controleren (slagen in de wielen, spaken spanning, bandenspanning, bandenprofiel)
  • Alle bevestigingsdelen / bouten en moeren nalopen, vastzetten indien nodig
  • Remblokken controleren op slijtage, kabelspanning afstellen, remmende werking controleren
  • Balhoofd controleren op speling, stuurpen bevestiging controleren, indien nodig verstellen
  • Ketting schoonmaken, spannen, en smeren met teflonspray
  • Elektrisch systeem: Accu volledig opladen, trapsensor schoonmaken met lauw water en spons, contacten behandelen met contactspray, accupolen en accurails invetten met zuurvrije vaseline, nalopen of alles correct functioneert
  • Derailleur: Controleer of alle versnellingen soepel gevonden worden, indien nodig afstellen

Wat houdt een ‘grote beurt’ in?

QWIC adviseert om minimaal 1 keer per jaar de elektrische fiets een grote onderhoudsbeurt te laten ondergaan.

De punten van de grote onderhoudsbeurt zijn aanvullend op een normale servicebeurt:

  • Ketting en cassette demonteren, ontvetten, smeren en monteren
  • Naven demonteren, reinigen, opnieuw van vet voorzien, afstellen en monteren
  • Spaakspanning controleren (eventueel opspannen) en wielen richten
  • Banden controleren en op spanning brengen
  • Bracketas demonteren, reinigen (indien nodig van nieuw vet voorzien) en monteren
  • Crankstel en pedalen controleren en natrekken
  • Derailleurwieltjes demonteren, reinigen, smeren en monteren
  • Binnenkabels rem en versnelling demonteren, reinigen, van juiste smeermiddelen voorzien, monteren en afstellen.
  • Versnelling controleren en shifters smeren
  • Remmen controleren en remhevels smeren
  • Slot controleren en smeren
  • Standaard controleren en smeren
  • Verlichting op juiste werking controleren en afstellen
  • Balhoofd demonteren, reinigen, (indien nodig van nieuw vet voorzien), monteren en afstellen
  • Stuurpen demonteren, reinigen, opnieuw van vet voorzien, op juiste hoogte monteren en afstellen
  • Zadelpen demonteren, reinigen, (eventueel voorzien van een laagje zuurvrije vaseline) en op de juiste hoogte monteren
  • Zadel natrekken
  • Fiets voorzien van een beschermende (wax)laag en uitwrijven
  • Testrit om alle werkingen goed te controleren

Hoe voorkom ik roest aan mijn e bike?

Behalve een regelmatige schoonmaakbeurt is het verstandig om bepaalde onderdelen na het schoonmaken direct te behandelen. Zo adviseren wij om verchroomde delen, ongelakt aluminium en roestvaststalen onderdelen in te vetten met zuurvrije vaseline om oxidatie (roest) te voorkomen. Draaiende delen hebben vet/olie nodig. Het is aan te bevelen de ketting, tandwielen en assen regelmatig te smeren. Jouw dealer kan dit ook voor je doen.

Hoe maak ik mijn elektrische fiets schoon?

Je kunt je fiets schoonmaken door eerst met een zachte borstel het vuil te verwijderen en vervolgens met warm water te wassen. Zo ziet de fiets er weer als nieuw uit. Een regelmatige schoonmaakbeurt van de fiets bevordert de levensduur. Pas op met te overvloedig gebruik van water in de buurt van electronica en de accu. Zorg ervoor dat ook tussen het sensorplaatje in de sensor (bij de trapas) geen vuil komt. Bij het schoonmaken van de fiets, kun je het beste de accu uit de fiets halen. Gebruik nooit een hogedruk reiniger. Veel delen van de fiets hebben vet/olie of vaseline nodig. Was dit niet weg of breng het na het wassen meteen weer aan.

Hoe onderhoud ik mijn QWIC elektrische fiets?

QWIC raadt aan de fiets regelmatig te laten controleren bij een dealer.

Daarnaast adviseert QWIC om minimaal 1 keer per jaar de fiets een grote onderhoudsbeurt te laten ondergaan. Een eerste servicebeurt wordt geadviseerd na 250 km of na 3 maanden. Aanvullende servicebeurten worden geadviseerd voordat het fietsseizoen begint of als er een lange fietstocht in de planning staat.

Onthoud goed dat door regelmatige controle, op lange termijn een hoop onnodige schade kan worden voorkomen en dus ook een hoop onnodige kosten.

Natuurlijk kun je er ook zelf aan bijdragen dat de fiets zo lang mogelijk in topconditie blijft. Lees hier meer over het zelf onderhouden van je e-bike.

Pech onderweg kan zelfs de beste overkomen. Gelukkig zijn er tal van alternatieven om tegen een kleine vergoeding elk jaar verzekerd te zijn van service onderweg. Dit om eventuele toekomstige ergernissen te ondervangen.

Is het fietsslot ART gekeurd?

QWIC fietsen zijn voorzien van een ART goedgekeurd ringslot.

Voor het verzekeren van de fiets heb je de volgende specificaties nodig:

  • Merk en type fiets: QWIC, elektrische fiets, modelnaam (bijv, Mira, Premium i MN7+, Premium MN7D+)
  • Framenummer: het unieke framenummer, vaak beginnend met EFY
  • Merk en type ART goedgekeurd slot: AXA defender of Trelock RS450 (NAZ)
  • Sleutelnummer: het unieke sleutelnummer
  • Datum aankoop: de aankoop datum van de fiets

Voor zowel het accu- als het fietsslot gebruik je dezelfde sleutel.

Wat is de ideale hoogte van het stuur?

Als vuistregel voor het bepalen van de afstand tussen het stuur en het zadel geldt dat je met je vuist het stuur moet kunnen raken terwijl je ondertussen met je elleboog op de punt van het zadel steunt. Deze instelling is echter wel heel persoonlijk. Een te grote afstand tussen zadel en stuur, is vaak de oorzaak van nek-, rug- en schouderklachten. Wij adviseren daarom om samen met jouw dealer het stuur en zadel naar wens in te stellen.

Stuur instellen
Bij een vaste stuurpen kun je het stuur kantelen door de inbusbout voorop los te draaien. De hoogte van het stuur kan aangepast worden door de inbusbout bovenop los te draaien.

Bij de quick release stuurpen kun je door het palletje aan de linkerkant te verschuiven de hendel omhoog zetten, waardoor het stuur in verschillende richtingen instelbaar is. Bij de quick release stuurpen kun je de hoogte van het stuur aanpassen door, met de hendel omhoog, het stuur omlaag te kantelen tot ongeveer een rechte hoek. Hierna is de inbusbout bij de stuurpen buis zichtbaar en toegankelijk, na het losdraaien hiervan kun je het stuur in hoogte verstellen.

Vergeet niet de bouten ook weer goed aan te draaien en controleer altijd of het stuur na de aanpassingen weer stevig vast zit.

Wat is de ideale zithoogte?

Met de zithoogte wordt de afstand bedoeld tussen het zitgedeelte van het zadel en de trapper in de benedenstand. De zithoogte is juist ingesteld wanneer de knie net iets gebogen is terwijl je jouw voet op het pedaal (in de benedenstand) hebt staan. Aarzel vooral niet jouw dealer hierbij om advies te vragen.

Als je jouw voeten plat op de grond kunt plaatsen, terwijl je op het zadel zit, staat het zadel te laag.

Zadelhoogte instellen
De hoogte van het zadel kan ingesteld worden door de inbusbout bij de klemring met een inbussleutel los te draaien. De veiligheidsstreepjes mogen nooit zichtbaar zijn nadat het zadel in hoogte afgesteld is.

Waar vind ik de handleiding van mijn elektrische fiets?

Bij aanschaf van je e-bike ontvang je een handleiding. Deze zit in de doos van de oplader bijgevoegd. Alle handleidingen van de QWIC elektrische fietsen zijn tevens eenvoudig te downloaden van onze website. Bekijk alle handleidingen hier.

Mijn fiets is gestolen. Wat nu?

Dat is ontzettend vervelend. Doe direct aangifte van diefstal bij de politie. Hiervoor heb je het framenummer van de elektrische fiets nodig. Deze vind je bij de papieren die je bij de fiets hebt ontvangen. Indien je de elektrische fiets online hebt aangemeld, heb je alle fietsgegevens inclusief het framenummer ook digitaal ontvangen. Indien de e-bike verzekerd is, kan je vervolgens met het bewijs van aangifte bij de verzekering terecht voor verdere hulp.

Waar vind ik het framenummer van mijn fiets?

De locatie van het framenummer verschilt per serie elektrische fietsen. Meestal staat dit nummer ter hoogte van de trapas, aan de linkerzijde van de fiets. Dit kan aan de onderkant of de zijkant van het frame zijn. In de meegeleverde handleiding wordt het tevens aangeduid.

Wat zijn de regels van een speed pedelec?

Aan de speed pedelec zitten andere regels verbonden dan aan de reguliere elektrische fiets. Verkeersregels van de bromfiets zijn van toepassing op speed pedelecs. Lees hier meer over de regelgeving van de speed pedelec.

Wat is een Beltdrive?

Een Beltdrive is een carbon tandriem die de ketting vervangt. De Beltdrive is stil, schoon en bijzonder duurzaam. Het hoeft niet gesmeerd te worden en loopt bijzonder soepel. Met dit systeem kun je de fiets gerust wegzetten na een lange tocht door weer en wind om vervolgens de fiets een paar dagen later weer te pakken voor de volgende tocht. Lees hier meer over de Beltdrive.

Ik heb een probleem met mijn e-bike buiten de garantieperiode

Indien nodig kun je met je QWIC elektrische fiets terug naar het verkooppunt. De dealer is de vakman die problemen kan constateren en beoordelen. Bij vragen of opmerkingen kan de dealer contact opnemen met de technici van onze Customer Service afdeling. Let wel: als het probleem buiten de garantieperiode valt worden er zeer waarschijnlijk kosten in rekening gebracht. Lees hier alles over de garantievoorwaarden van QWIC. 

Ik heb een probleem met mijn e-bike binnen de garantieperiode

Indien nodig kun je met je QWIC elektrische fiets terug naar het verkooppunt. De dealer is de vakman die problemen kan constateren en beoordelen. Vervolgens handelt hij de eventuele garantie af. Bij vragen of opmerkingen kan de dealer contact opnemen met de technici van onze Customer Service afdeling. Lees hier alles over de garantievoorwaarden van QWIC. 

Wat zijn de algemene voorwaarden voor acties van QWIC?

Als je mee doet aan een actie; dat kan bijv. een winactie zijn of een kortingsactie gepubliceerd door QWIC hanteren wij de volgende algemene actievoorwaarden:

Deelname actie

  • Deelname aan acties is kosteloos.
  • Deelname vindt plaats wanneer je op QWIC social media hebt gereageerd of, indien van toepassing, een inschrijfformulier hebt ingevuld.
  • Eenmalige deelname per persoon.
  • Deelname aan acties is alleen mogelijk voor personen vanaf 18 jaar of ouder.
  • Medewerkers van QWIC zijn uitgesloten van deelname aan acties.
  • De looptijd van acties en het moment van bekendmaking van de winnaar(s) wordt altijd vermeld in de social media post of op het in te vullen formulier.
  • QWIC is te allen tijde bevoegd actievoorwaarden tussentijds te wijzigen of de acties zonder opgaaf van reden stop te zetten.

Persoonsgegevens

  • Persoonsgegevens van deelnemers worden niet zonder overleg vrijgegeven en verstrekt aan externen, tenzij er toestemming is gegeven een nieuwsbrief te ontvangen van een externe partij.
  • Persoonsgegevens van deelnemers kunnen intern worden gebruikt voor het aanmelden van de QWIC nieuwsbrief, indien hier in de actie toestemming voor is gegeven.
  • Op alle acties is Nederlands recht van toepassing.

 

Winnaar

  • De winnaar van een actie wordt gekozen door middel van een loting op onpartijdige wijze.
  • De winnaar van een actie krijgt persoonlijk bericht via het social media kanaal waarop de actie heeft plaatsgevonden. Indien er een e-mailadres is achtergelaten, wordt de winnaar per e-mail op de hoogte gesteld.
  • Wanneer de winnaar zich niet binnen een week na bekendmaking meldt, wordt er een nieuwe winnaar aangewezen.
  • QWIC is bevoegd personen uit te sluiten van deelname bij vermoeden van onrechtmatige deelname of fraude.
  • Deelnemers die geen prijs hebben gewonnen, worden hiervan niet op de hoogte gesteld.
  • Het is niet mogelijk het gewonnen product om te ruilen voor een ander product of geldbedrag.