Enschede: slimme app

Afgelopen maart werd het systeem in de gemeente ingevoerd, als een van de maatregelen voor de gemeentelijke ambitie om in 2020 een ‘echte fietsstad’ te zijn. Volgens de gemeente was Enschede de eerste stad waar de techniek werd toegepast, en met succes. ‘Binnen een week tijd installeerden ruim zeshonderd mensen de app op hun smartphone. Met de uitbreiding naar nieuwe kruisingen wordt de app voor veel meer fietsers interessant.’

Fietsers die de app op hun telefoon hebben staan en bepaalde kruisingen in de gemeente naderen, krijgen sneller groen licht zodat ze kunnen doorrijden. Hoe dat werkt? Inwoners downloaden de app op hun smartphone (Android of iOS, voorzien van een goede GPS-voorziening). De telefoon stuurt automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt, zodra de fietser een verkeerslicht nadert. Als het mee zit, krijgt deze dan eerder groen licht. De telefoon kan daarbij in de tas of jas blijven.

De app houdt bij welke routes iemand fietst. Als je regelmatig langs een kruispunt fietst, herkent de app dit. Hoe beter de app jouw reguliere fietsroutes kent, hoe beter het systeem kan voorspellen hoe je fietst. En wanneer jij in welke richting groen nodig hebt.

Ede: ‘Connected Bike’

Ook Ede wil fietsstad worden en investeert in veilig en duurzaam fietsen. Zo is deze gemeente bezig met een pilot met een zogenoemde Connected Bike. Op de fiets wordt een apparaatje bevestigd dat communiceert met het verkeerslicht. Daardoor kunnen fietsers bijvoorbeeld ook eerder groen licht krijgen of bij drukte een seintje ontvangen voor een alternatieve, rustigere route. Voor het project werkt de gemeente samen met een bedrijf dat het systeem ontwikkelt en kreeg ze subsidie van de provincie Gelderland.

Gemeente.nu – Door Niobe Moen op Ruimte & Milieu,Veiligheid